Fitness&Health::Λίγα λόγια για τον καφέ...

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010


Ο καφές, το αρωματικό ρόφημα που ήρθε στην Ευρώπη, πριν από 1.300 χρόνια από την Αραβία, κι από τον 19ο αιώνα διαδόθηκε σ’ ολόκληρο τον κόσμο, θεωρείται βλαπτική ουσία, όπως το αλκοόλ. Η άποψη αυτή, όμως, δεν ισχύει όταν ο καφές καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), που επικαλείται πρόσφατες επιστημονικές έρευνες που έγιναν στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα τονίζεται πως από έρευνες που έγιναν στη χώρα – στην οποία το 87% των κατοίκων καταναλώνει ημερησίως καφέ και μάλιστα πάνω από 15 χρόνια – το ρόφημα αυτό, όταν καταναλώνεται σε μικρή ποσότητα, προστατεύει από ορισμένες παθήσεις του ήπατος. Μάλιστα, οι γιατροί – ερευνητές, τη φορά αυτή, προσδιόρισαν και την ποσότητα: όχι πάνω από δύο φλιτζάνια ημερησίως, κανονικού μεγέθους.
Οι Γερμανοί ερευνητές μελέτησαν επί δύο χρόνια την ποσότητα της καφεΐνης, η οποία, όπως διαπίστωσαν, έχει ευεργετική επίδραση. Δηλαδή, οι ειδικοί ερευνητές από την πανεπιστημιακή κλινική του Άαχεν, συγκεκριμενοποίησαν ποια είναι η συγκεκριμένη ποσότητα καφεΐνης και που αυτή επενεργεί.
Μιλώντας στη «ΝΒ», ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητών, κ. Όλαφ Γκρέσνερ, αφού επιβεβαίωσε παλαιότερα πορίσματα για προληπτική δράση της καφεΐνης, εκτίμησε πως: «Οι παρατηρήσεις για την προληπτική δράση της καφεΐνης δεν είναι τυχαίες. Επομένως, μακροπρόθεσμα, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο, που θα ανακόπτει τις χρόνιες ασθένειες του ήπατος».
Αργεί η παρασκευή φαρμάκου



Χρόνιες παθήσεις του ήπατος θεωρούνται η ίνωση, η κίρρωση και η ηπατίτιδα. Η ευεργετική αυτή επίδραση της καφεΐνης, όμως, δε φαίνεται να ισχύει για την ιογενή ηπατίτιδα Γ ή για το λιπώδες ήπαρ. Στον αντίποδα, οι Γερμανοί επιστήμονες κατόρθωσαν να αποδείξουν ότι η καφεΐνη δρα επιβραδυντικά στην ίνωση και συγκεκριμένα στα ένζυμα που μετατρέπουν τα ηπατικά κύτταρα σε άχρηστους συνδετικούς ιστούς, προκαλώντας έτσι ίνωση.
Στα πειράματα με αρουραίους φάνηκε ότι η καφεΐνη επιβραδύνει, αλλά δε θεραπεύει, ούτε σταματά, αυτή τη δυσπλασία των ηπατικών κυττάρων και επομένως και την ίδια την ασθένεια. Οι ειδικοί της πανεπιστημιακής κλινικής του Άαχεν ερευνούν τώρα πως μπορεί η καφεΐνη και οι ιδιότητές της αυτές να μετατραπούν σε φάρμακο. Όμως, η ανάπτυξη ενός τέτοιου σκευάσματος, χρονικά, είναι ακόμη πολύ μακριά.
Επιπλέον, οι Γερμανοί γιατροί προειδοποιούν: μην καταναλώνεται ημερησίως μεγάλες ποσότητες, όχι τεράστιες κούπες. Αυτό διότι, όπως επισημαίνουν, η υπερβολική χρήση καφέ προκαλεί αϋπνίες, άγχος, καθώς και μείωση της ροής του αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες, ενώ είναι ιδιαίτερα επιβλαβής σε παθήσεις του στομάχου και του εντέρου. Με λίγα λόγια μας λένε: μικρή ποσότητα σημαίνει ευεργετική δράση, μεγάλη ποσότητα όμως σημαίνει βλαπτική επίδραση.



Συνεχίζω το άρθρο αναφέροντας τα εξής...
(αφιερωμένο στους φανατικούς δεν-κάνει-πουθενά-καλό-ο-καφές)

Ομάδα Βρετανών επιστημόνων παρουσίασαν πρόσφατα τις 10 ευεργετικές ιδιότητες του καφέ, σύμφωνα με δημοσίευμα από το BBC, προσθέτοντας ότι δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί η ποιότητά του.

Επιπλέον, οι επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι οι παθιασμένοι λάτρεις του καφέ, δεν θα πρέπει να το παρακάνουν (παρά τις πολλές μελέτες που αποδεικνύουν τα οφέλη της χρήσης) και να καταναλώνουν το πολύ τρία φλιτζάνια την ημέρα.
Οι 10 ευεργετικές ιδιότητες του, είναι οι εξής:

1. Βοηθά στη πρόληψη της κίρρωσης του ήπατος. Σύμφωνα με μελέτες οι χρήστες αλκοολούχων ποτών που πίνουν τακτικά καφέ, μειώνουν το κίνδυνο σε μικρότερο βαθμό για την ανάπτυξη κίρρωσης του ήπατος.

2. Η καφεΐνη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Επίσης η λοσιόν σώματος που περιέχει εκχύλισμα από πράσινο τσάι και καφεΐνη μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης κακοηθειών.

3. 1 με 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα αυξάνουν τη διάθεση και συνεπώς, τη γενική υγεία. Η ιδιότητα αυτή οφείλεται στην ντοπαμίνη - μια ουσία η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι υπεύθυνη για τον εθισμό μας στη χρήση του καφέ.

4. Το αποτέλεσμα μια νέας μελέτης, επιβεβαίωσε ότι ο καφές καταργεί τον πόνο των μυών μετά από βαριά και παρατεταμένη άσκηση και να ενεργεί σε τέτοιες καταστάσεις πιο αποτελεσματικά και από την ασπιρίνη.

5. Καταρρίπτεται ο μύθος είναι ότι ο καφές βλάπτει την καρδιά. Σύμφωνα με νέα έρευνα, 4 με 5 φλιτζάνια την ημέρα κάνουν τον οργανισμό λιγότερο ευάλωτο σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις.

6. Οι λάτρεις του καφέ, δεν πρέπει να ανησυχούν για τη μνήμη τους και ειδικά οι ηλικιωμένοι. Όσοι άνθρωποι άνω των 60 χρόνων καταναλώνουν καφέ, υποφέρουν λιγότερο από απώλεια της μνήμης και υποβάθμιση νοητικών λειτουργιών.

7. Ο καφές βελτιώνει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό πιθανόν να οφείλεται στη δημιουργία κινήτρων ότι ο καφές έχει ιδιότητες που βοηθούν τον εγκέφαλο. 

8. Ο καφές δεν προκαλεί υπέρταση. Όσοι δεν καταναλώνουν καφέ τακτικά, υπάρχει πιθανότητα να αυξήσουν την αρτηριακή τους πίεση.

9. Ο καφές μπορεί να βοηθήσει ακόμα και τα παιδιά σε ορισμένες περιπτώσεις. Από το 1999, έχει εγκριθεί επίσημα η χρήση καφεΐνης σε ενέσεις που διεγείρουν την αναπνοή σε βρέφη με προβλήματα άσθματος.

10. Καταναλώνοντας καφέ μπορεί κάποιος να μειώσει τις επισκέψεις του στον Οδοντίατρο. Η προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι η κατανάλωσή του, χωρίς ζάχαρη και γάλα. Οι μικροσκοπικοί κόκκοι του καφέ έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν τα βακτήρια, τα οποία είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό της τερηδόνας.

Πηγή:  Natural News

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Αν μου έλεγαν ή κόβεις τον καφέ, ή τα τινάζεις, θα προτιμούσα το δεύτερο. Καφεϊνομανείς :-)

sCaTterBraiN είπε...

τώρα βρήκες να κάνεις το αφιέρωμα στον καφέ;!;! που αύριο ξεκινάω ομοιοπαθητική; γαμώτο!!!!
;-)

Ethan Raynolds είπε...

@bear μου...Έτσιιι!!! Ο καφές είναι λατρεία!!!

@Σcatter Ομοιοπαθητική? Έλα ρε...Γιατί την αρχίζεις? Κάτι σοβαρό?

Πιστεύεται ότι ένας ζευγάρι ίδιου φύλου μπορεί να ζήσει αρμονικά μία κοινή ζωή?

About Me

Η φωτογραφία μου
Hey....My name is Ethan Raynolds.... Enjoy my blog...

XLsior2013

XLsior2013

We love fashion

We love fashion

Dreamlover: THOR

Dreamlover: THOR

Groomin' my favourite time of day

Groomin' my favourite time of day

Είμαι προκλητικός

Είμαι προκλητικός

Είμαι με τις ώρες στο Fitness Star

Είμαι με τις ώρες στο Fitness Star

Διαβάζω

Διαβάζω

Διαβάζω